RSS

Правец 16 ЕС: Част 3

28 Юли

Време е да надникнем под капакът на този ретро звяр.
Хоризонталната кутия се отваря точно като капакът на Москвич, и си има полезна панта, застопоряваща го неподвижен при пълно отваряне.
В така отворената кутия човек може да подменя платки, чипове и дискови устройства без да е нужно повече място освен заеманото от кутията.
От вътрешната страна на капакът още стои заводската лепенка с фабричният номер, че и имената на някои от собствениците или операторите му.
Компютърът черпи енергия от 150 ватово захранване, имащо поне четири молекса за захранване на устройствата, като тук два са още свободни.
За този модел машина, аналог на IBM PC XT е предвиден и твърд диск, като през годините биват монтирани няколко различни модела и обеми.
Този модел има българско производство твърд диск модел CM 5508 с обем от цели 10MB, по-късно се ползват и Seagate ST-225 с обем от 20MB.
Контролерът за MFM дискът е на 8 битов ISA слот, с дължина от край до край на цялата кутия, и може да го видите на снимка номер пет.
Зад него в лявата част на машината е и видео картата.
Това е CGA карта работеща под текстов и графичен режим, като при цветен режим поддържа осем цвята в два нюанса, или общо шестнадесет.
Заедно с цветният монитор това е една много добра комбинация, която определено ще е чудесна за многобройните игри и безброй приложения.
Флопи контролерът е с дължина две трети от тази на контролерът за твърд диск, и на тази машина е разположен от дясната страна на кутията.
Между двата контролера стои платка с по един сериен и паралелен порт, като тази монтирана тук е с дължината на флопи контролерът.
Тези четири разширителни платки са монтирани на дънната платка, която има осем 8 битови ISA слота, това прави още четири от тях свободни.
Самото дъно има три сокета за ROM чипове, като и по едни сокет за централен процесор модел 8088 и спомагателен копроцесор модел 8087.
Както вече споменах това дъно е вносно, модел Micoms XL-7 Turbo, а процесорът е Siemens SAB8088-1-P с работна честота от цели 10MHz.
Сокетът за копроцесор е празен, което ме впуска в търсене на подходящ такъв, с работна честота от 10MHz, въпреки, че не е задължителен.
Ако не успея да намеря такъв точно на 10MHz ще трябва да потърся комплект процесор и копроцесор с работна честота 8 или 12 мегахерца.
Отделно ще е добре да намеря една или две бройки Seagate ST-225, нищо, че имам един Seagate ST-238R с обем 32MB, който вече съм показвал.
Въпросните твърди дискове са побиращи се в един 5.25 рак от половин размер на кутията, докато оригиналният и флопито са на пълен размер.
С времето намаляват физическите размери на устройствата, и пълноразмерните са познати като двойни, а половинката като един стандартен.
Това означава, че на теория тук можем да свържем две флопита и два твърди диска, но кому са нужни толкова устройства и сила.
Следва по-подробно почистване на машината и тестване на отделните компоненти, както и ако е нужно пренареждане и настройка.
Като това е готово ще дойде ред на софтуерната част, а след нея и така дългоочакваните игри, които за тази машина не са никак малко.
Ще се радвам да чуя коментари относно постовете или за вашият опит с подобни машини, може да оставите мнението си в коментарите.
Ако попаднете на някоя част свързана с Правец или дори цяла машина без значение от състоянието и ми пишете, ще се разберем подобаващо.

Advertisements
 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s